Sök

Hibiskus­socker­lag

Hibiskus är en blomma som härstammar från Afrika, men som numera odlas i många andra delar av världen. Dess distinkta sötsyrliga, fruktiga och blommiga smak, gör den till en populär ingrediens i både matlagning och cocktailskakande.

Recept på Hibiskussockerlag

Recept på hibiskussockerlag

Redskap
Kastrull

1 sats

Ingredienser

socker
2 dl
vatten
2 dl
torkade hibiskusblommor
2 msk

Gör så här

  1. Värm socker och vatten på medelvärme och rör till sockret har löst sig.
  2. Häll i den torkade hibiskusen och låt sjuda i 10 minuter.
  3. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna helt.
  4. Sila bort hibiskusblommorna genom en finmaskig sil.
  5. Häll upp i en lufttät glasflaska och förvara i kylskåpet. Den håller i cirka två veckor.

Torkade blommor eller hibiskuste – vad är skillnaden?

När du gör hibiskussockerlag kan du använda antingen torkade hibiskusblommor eller hibiskuste, beroende på tillgänglighet och personlig preferens. Torkade hibiskusblommor är vanligast och kan hittas i de flesta hälsokostbutiker eller på nätet. De ger en subtil smak och en vacker djupröd färg till sockerlagen.

Hibiskuste är en pulveriserad form av torkade hibiskusblommor och löser sig lättare i vätskor. Det kan användas för att göra en snabb och enkel sockerlag, men det ger en något annorlunda smak än torkade blommor.

Vi rekommenderar de torkade blommorna, framför allt då de är lättare att sila bort, vilket ger en renare sockerlag. Men får du inte tag på några blommor funkar det alltså bra även med hibiskuste.