Sök

Orgeat

Orgeat är en sockerlag som är gjord på mandlar, och smakar i princip som flytande mandelmassa. Den är ett måste i barskåpet om du gillar tikidrinkar, där orgeat förekommer frekvent. Mest känd är den kanske som sötman i tikiklassikern Mai Tai.

Orgeat finns att köpa i välsorterade matbutiker och på nätet. Men det är såklart alltid kul att göra sin egen. Här hittar du ett enkelt recept på hemgjord orgeat.

Recept på Orgeat

Recept på hemgjord orgeat

Redskap
Ugn, kastrull, matberedare

1 sats

Ingredienser

mandlar skållade och hackade
4,5 dl
socker
3,5 dl
vatten
3 dl
apelsinblomsvatten
1 tsk
vodka
3 cl

Gör så här

  1. Skålla och hacka mandlarna, och rosta dem i ugnen på 200°C i 4 minuter. Skaka plåten efter 2 minuter.
  2. Låt mandlarna svalna och mal dem sedan till ett pulver i en matberedare.
  3. Koka upp socker och vatten i en kastrull på medelvärme och rör tills sockret har löst sig.
  4. Tillsätt det malda mandelpulvret och låt sjuda på låg värme, rör om frekvent. När blandningen nästan kokar, ta bort den från värmen och täck över.
  5. Låt det dra i minst 3 timmar, men inte längre än 12 timmar.
  6. Sila blandningen genom tre lager ostduk/filterduk i en skål, och pressa ut så mycket vätska som möjligt.
  7. Tillsätt apelsinblomsvatten och vodka och rör om.
  8. Häll blandningen i en glasflaska eller burk och förvara i kylskåpet i upp till en månad.