Sök

Hemgjord likör

Allspice dram

Allspice dram, eller pimento dram som den ibland kallas, är en kryddpepparlikör från Västindien. Den är speciellt populär på Jamaica, och används ofta i tikidrinkar. Likören är bland annat en viktig ingrediens i den klassiska tikidrinken Planter’s Punch, som är populär över hela Karibien.

Allspice dram finnas att köpa på Systembolaget, men det är lätt att göra din egen. Här hittar du ett enkelt och gott recept på hemgjord allspice dram.

Recept på Allspice dram

Recept på hemgjord allspice dram

Redskap
Mortel/kryddkvarn, kastrull

1 sats

Ingredienser

ljus rom
2,5 dl
vatten
3,5 dl
råsocker
1,5 dl
hel kryddpeppar
0,5 dl
kanelstång
1 st

Gör så här

  1. Krossa kryddpepparkornen i en mortel eller mal dem i en kryddkvarn. Du vill ha grova, stora bitar och inte ett finmalt pulver.
  2. Lägg den krossade kryddpepparn i en tättslutande glasburk och häll över rom. Förslut burken och skaka väl.
  3. Låt blandningen dra i 4 dagar och skaka den dagligen. På dag 5, bryt kanelstången i mindre bitar och tillsätt den i blandningen.
  4. Efter att blandningen har fått dra i totalt 12 dagar, sila den genom en finmaskig sil. Sila sedan igen genom ett kaffefilter, så att alla mindre partiklar försvinner. Häll upp i en glasflaska eller glasburk.
  5. Koka upp vatten och socker på medelvärme och rör tills sockret har löst sig. Låt sockerlagen svalna och tillsätt den sedan till kryddpepparrommen. Skaka och låt vila i minst 2 dagar innan du använder den.

Likören håller sig i princip hur länge som helst, men mår bäst av att drickas inom ett par månader. Den kommer aldrig att bli dålig, men smaken kan förändras något med tiden om den står för länge.