Sök

Modern klassiker

Espresso Martini

Espresso Martini är en modern klassiker som skapades i London på 1980-talet. På senare år har drinken blivit omåttligt populär och är nu en av de mest beställda cocktails på barer världen över. När du smakar den kommer du förstå varför.

Espresso Martini drink-recept

Recept på Espresso Martini

Typ
Söt
Glas
Martini
Redskap
Shaker

1 drink

Ingredienser

vodka
6 cl
espresso
3 cl
Kahlua
1,5 cl
sockerlag (1:1)
1 cl

Garnering

  • 3 kaffebönor

Gör så här

  1. Skaka alla ingredienser med is.
  2. Sila upp i ett kylt martiniglas och garnera med tre kaffebönor.

Historien bakom Espresso Martini

En modern klassiker med en intressant historia

Espresso Martini är en kraftfull cocktail gjord av espresso, kaffelikör och vodka. Trots att namnet inkluderar ordet "martini" innehåller drinken inte någon gin eller vermouth. Drinken blev populär under början av 2020-talet, men dess ursprung kan spåras tillbaka till slutet av 1980-talet.

Från början döptes drinken till Vodka Espresso, men på grund av populariteten med att döpa drinkar efter glasen de serveras i passerade drinken snabbt till allmänhetens medvetande som Espresso Martini.

Vem kom på Espresso Martini?

Enligt en väl spridd historia var det den legendariska bartendern Dick Bradsell som skapade drinken på Fred's Club i London. En kvinna gick in på baren och bad om en drink som skulle "Wake me up, and then f**k me up", och Bradsell blandade en drink som han initialt döpte till Vodka Espresso. Det sägs att Bradsell var inspirerad av kaffemaskinen bredvid sin arbetsstation, och lade till en shot av espresso i drinken för att ge den extra styrka.

Dick var stjärnan på Londons barscen under 1980-talet och du kanske känner igen hans andra skapelser; Bramble, Russian Spring Punch och Treacle. Tyvärr gick Dick bort år 2016, men hans ljus kommer att fortsätta lysa långt bortom hans livstid genom miljontals beundrare av hans skapelser – en sann legendar inom barbranschen.

Bartillbehör till detta recept

Fler drinkar baserade på vodka

Greyhound drink-recept

Greyhound

Fräsch törstsläckare

Bloody Caesar – Recept på en Bloody Mary med musslor

Bloody Caesar

Variant av en klassiker

Orange Whip drink-recept

Orange Whip

Krämig dessertdrink

Pornstar Martini drink-recept

Pornstar Martini

Trendig cocktail

Vesper Martini drink-recept

Vesper Martini

Klassisk cocktail