Sök

Socker­lag

Sockerlag är en central del i fler klassiska cocktails än vi kan räkna till. Det är till exempel en av grundpelarna i alla sours och de flesta tikidrinkar. Att svänga ihop en sockerlag är bland det lättaste du kan göra, här går vi igenom hur.

Recept på sockerlag

Redskap
Kastrull

1 sats

Ingredienser

socker
1 del
vatten
1 del

Gör så här

  1. Häll socker och vatten i en kastrull.
  2. Värm upp på medelvärme och rör tills sockret har löst sig.
  3. Låt svalna, häll upp i en glasflaska och förvara i kylskåpet.

En neutral sockerlag utan smaksättning håller i princip hur länge som helst i kylen.

Dubbla sockret för en extra söt sockerlag

Den vanligaste typen av sockerlag har en 1:1-ratio, det vill säga lika delar socker och vatten. I vissa drinkar används dock en extra söt sockerlag (2:1).

Anledningen till det är ofta att man vill åt samma sötma, utan att späda ut drinken för mycket. Gör du en sån är det bara att dubbla mängden socker och följa stegen i receptet som vanligt.

Drinkar med sockerlag

av 74 recept 74 recept