Sök

Hemgjord likör

Falernum

Falernum är en kryddig rombaserad likör som är populär över hela Karibien. Likören, som innehåller ingefära, lime, kryddnejlika och mandel, härstammar ursprungligen från Barbados, där den skapades någon gång på 1800-talet.

Falernum har en självklar plats i många klassiska tikidrinkar, som till exempel Zombie och Corn 'n' Oil.

Falernum finns på Systembolaget, men det är väldigt lätt att göra din egen. Det blir lika gott, och mycket billigare.

Recept på Falernum

Recept på hemgjord falernum

1 sats

Ingredienser

mandlar hackade
0,8 dl
hela kryddnejlikor
30 st
lime skal av 8, juice av 4
8 st
riven färsk ingefära
1 msk
ljus rom
1,2 dl
socker
1,2 dl
vatten
1,5 dl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C och rosta mandlarna på en plåt med höga kanter tills de är aningen bruna och doftar gott, cirka fem minuter. Se till att de inte bränner vid.
  2. Låt mandlarna svalna, lägg dem tillsammans med nejlikorna i en tättslutande glasburk och häll i rom. Skaka och låt det dra i två dagar.
  3. Riv skalet av limefrukterna, se till att inget av den vita delen av skalet kommer med. Du behöver juicen från fyra av limerna i det här receptet. De andra fyra kan du använda till något annat.
  4. Lägg limeskalet, tillsammans med ingefäran, i burken. Skaka och låt dra i en dag till.
  5. Sila blandningen genom en ostduk/silduk och pressa ut så mycket vätska som möjligt.
  6. Pressa de fyra limerna och sila ner juicen i en kastrull. Tillsätt vatten och socker, och koka upp på medelvärme. Rör tills sockret har löst sig.
  7. Låt sockerlagen svalna och blanda sedan med den silade, smaksatta rommen.
  8. Sila genom ett kaffefilter och låt likören vila i ytterligare 12 timmar innan du använder den.

Likören blir bäst om den dricks inom en månad. Eftersom den konserveras av rommen kommer den inte bli dålig efter det, men smakerna kan ändras något om den får stå för länge. Falernum kan förvaras i rumstemperatur.