Sök

Grenadin

Grenadin är en sockerlag med smak av granatäpple. Den härstammar ursprungligen från mellanöstern, där granatäpple används mycket i matlagning. Under slutet på 1800-talet tog sig grenadin till USA och blev snabbt populär att använda i cocktails. Ett par kända drinkar med grenadin är Jack Rose och den alkoholfria Shirley Temple.

Grenadin finnas att köpa i välsorterade mataffärer. Men det är väldigt lätt att göra sin egen, och det blir oftast mycket godare. Här hittar du ett enkelt recept på grenadin.

Recept på Grenadin

Recept på hemgjord grenadin

Redskap
Kastrull

1 sats

Ingredienser

granatäppeljuice
4,5 dl
socker
3,5 dl
granatäppelsirap (se faktaruta)
6 cl
rosenvatten
2 tsk

Gör så här

  1. Värm granatäpplejuicen på medelvärme i 5 minuter, tillsätt sedan sockret och rör om tills det har löst sig.
  2. Fortsätt koka tills juicen och sockret får en sirapsliknande konsistens, cirka 5 minuter till.
  3. Tillsätt granatäppelsirap och koka i ytterligare 2 minuter under omrörning tills det löser sig. Ta bort från värmen.
  4. Låt blandningen svalna till rumstemperatur och häll den i en glasflaska eller glasburk. Tillsätt rosenvatten, förslut och skaka om.
  5. Förvara i kylskåpet i upp till en månad.

Vad är granatäppelsirap (pomegranate molasses)?

Det som på engelska kallas för pomegranate molasses har ingen riktigt bra svensk översättning, men här kallar vi det för granatäppelsirap. Det är en sirap som framställs genom att koka ner granatäpplejuice tillsammans med socker och citron, tills vätskan blir tjock och sirapsliknande i konsistensen.

Pomegranate molasses har en intensiv sötsyrlig smak och används ofta som smaksättare i maträtter som hummus, sallader, marinader och såser.

Skillnaden mellan granatäppeljuice och pomegranate molasses är alltså att juicen är en klar vätska som pressats ur granatäpplen, medan den sistnämnda är en tjock sirap som framställts genom reducering av juice och socker.

Pomegranate molasses går att hitta i välsorterade matbutiker, vid hyllorna med mat från mellanöstern.